Ben jij oproepkracht en heb je nu geen werk meer? Lees hier over je rechten

Per 1 januari 2020 is er veel veranderd voor de arbeidsomvang en het recht op loon van oproepkrachten

Recht op vast aantal uur

Heb je een oproepovereenkomst, nuluren- of een min-max contract? Dan ben je een oproepkracht en heb je voortaan na 12 maanden recht op een vast aantal uren. Dat vaste aantal uren moet minimaal het gemiddelde zijn van het aantal uur dat je het afgelopen jaar hebt gewerkt.

Je kunt bij je werkgever aangeven dat je bereid bent dit gemiddeld aantal uur te werken en loon over die uren claimen. In deze tijd zal je werkgever je loon misschien niet direct kunnen betalen, maar als je nu aangeeft dat je er aanspraak op wilt maken en ervoor wilt werken, dan heb je daarna nog 5 jaar de tijd om dit loon te feitelijk te claimen.

 Regels rond oproepen en afzeggen
  • Een werkgever moet je minimaal 4 dagen voor aanvang van het werk oproepen. Dit moet schriftelijk of elektronisch. Je bent niet verplicht te verschijnen als je later wordt opgeroepen. Natuurlijk mag je wel komen werken. Let op ! in je cao kan staan dat een kortere oproeptermijn geldt.
  • Als je werkgever de oproep binnen 4 dagen voor aanvang (gedeeltelijk) intrekt of de tijdstippen wijzigt, dan heb je recht op loon op basis van de oorspronkelijke oproep!Bewaar dus goed je oproepen en wijzigingen. Je kunt tot 5 jaar na de wijziging een loonvordering instellen.
  • Wist je dat je per oproep sowieso recht hebt op 3 uur loon ook al wordt je maar voor 2 uur opgeroepen?
WW-uitkering

Vraag ook een WW-uitkering aan als je minder werk hebt en je werkgever aangeeft dat hij geen gebruik gaat maken van de noodmaatregelen van de regering in verband met Corona. Je komt in aanmerking voor een WW-uitkering vanaf de eerste week dat je tenminste 5 uur minder werkt dan het gemiddeld aantal uur per week in het afgelopen half jaar. Daarnaast moet je de afgelopen 36 weken in tenminste 26 weken één uur als werknemer gewerkt hebben en geen recht op loon hebben. Je mag ook niet door eigen schuld werkloos zijn geworden.

Hoewel er discussie kan bestaan over het al dan niet recht hebben op loon, adviseer ik je wel om nu al een WW-uitkering aan te vragen als het er naar uit ziet dat je niet snel weer ander werk hebt. Als UWV de uitkering toekent, heb je tenminste weer inkomsten. Als je te laat uitkering aanvraagt, voldoe je mogelijk niet meer aan de wekeneis. Later aanvragen, kan ook negatieve invloed hebben op de hoogte van de uitkering. Bovendien kan UWV een strafkorting opleggen bij te late aanvraag.

Vragen?

Heb je vragen over arbeidsrecht of je recht op uitkering, neem dan vrijblijvend contact op met Advocatenkantoor Oudegracht te Alkmaar www.advocatenkantooroudegracht.nl

In verband met de beperkte bezetting door Corona zijn we misschien niet altijd direct in staat de telefoon op te nemen.
Als je je vraag mailt naar: info@advocatenkantooroudegracht.nl bellen we zo spoedig mogelijk terug.